Saker du inte visste om hunden

Den stora hundälskaren är troligtvis säker på att hen vet hur mycket om hundar som helst, och det gör du säkerligen också. Att veta mycket betyder dock inte att man vet allt. Det finns mängder med fakta om hundar som även den mest erfarna hundägaren inte hade någon aning om. Här kommer du att få läsa om några spännande fakta om hunden som du antagligen inte hade koll på.

Fakta om hunden

  • Det spelar ingen roll vad det är för hundras vi talar om – alla hundar är försedda med sammanlagt 321 ben i hela skelettet. Det gäller de största hundarna såväl som de minsta.
  • Visste du att hunden faktiskt har tre stycken ögonlock? Jo, det är helt sant! Det tredje ögonlocket, som många inte vet om, börjar längst in i hundens ögonvrå och rör sig sidledes. Orsaken till varför hunden har detta ögonlock är för att se till så att skräp och slem avlägsnas från ögat.
  • Precis som människans fingeravtryck så har hunden en alldeles eget nosavtryck. Ingen nos är den andra lik.
  • För människan kan hundarnas skall låta exakt likadant, men sanningen är att hundar faktiskt ”pratar” med olika dialekter. Det är dock inte hunden själv som föds med dialekten, utan den snappas istället upp av hundägaren. Hunden anpassar därefter sin tonhöjd efter hur du pratar.
  • Människans näsa är riktigt bra, men den går inte att jämföra med det luktsinne som hunden har. Om man tittar på människan så har vi cirka fem miljoner luktceller, medan hunden istället besitter hela 220 miljoner sådana. Vi blir således utklassade direkt.
  • En skön och fin päls håller hunden varm på vintern, men den fungerar även som ett skydd mot den heta värmen på sommaren. Pälsen fungerar då som en typ av isolering som håller värmen borta från hundens hud, vilket är tacksamt under de varma sommardagarna.